Targi Polagra to trzydniowe wydarzenie, podczas którego producenci żywności, technologii spożywczych, a także przetwórcy, dystrybutorzy, eksporterzy i właściciele firm branży HoReCa prezentują swoją ofertę, a także mogą nawiązać nowe kontakty biznesowe. Równocześnie odbywają się także targi Taropak i Smaki Regionów. Łącznie wyroby spożywcze i technologie wykorzystywane w przemyśle spożywczym prezentuje ponad pół tysiąca wystawców.
„Spodziewamy się ponad 10000 profesjonalnych zwiedzających z 32 krajów, z najbardziej pożądanych kierunków eksportowych dla polskich wytwórców. Będą wśród nich największe sieci handlowe z Arabii Saudyjskiej, importerzy żywności z Izraela i silna reprezentacja zwiedzających ze Słowacji, Czech, Litwy, Łotwy, Niemiec i Francji” – mówił podczas konferencji prasowej otwierającej wydarzenie Tomasz Kobierski, prezes zarządu Grupy MTP
W tym roku szczególnie mocno widoczne są firmy z branż mleczarskiej i mięsnej. Obecne są także m.in. stoiska Polskiej Izby Mleka czy strefy „Mięso z Polski” i „Forum Piekarskie Zdrowe Pieczywo”.
Nie brakuje także wydarzeń towarzyszących, przygotowano m.in. debaty, warsztaty, pokazy, a także m.in. 21. edycję Kulinarnego Pucharu Polski, podczas którego już dzisiaj wybrani zostaną najlepsi kucharze i szefowie kuchni. Rywalizować ze sobą będą też uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu dla Piekarzy „Master Baker”.
Targi Polagra potrwają do 29 września.