Święta powoli dobiegają końca, ale w wielu domach lodówki nadal pękają w szwach. Każdego roku popełniamy ten sam błąd i gotujemy za dużo. Receptą na niemarnowanie żywności są lodówki społeczne, które funkcjonują na terenie całego kraju – także w Poznaniu i powiecie poznańskim.
– Są to miejsca, w których można podzielić się nadmiarem żywności, jaką posiadamy w domu. To szafy z lodówkami, przystosowane do przechowywania produktów żywnościowych. Na terenie Swarzędza występują w trzech różnych lokalizacjach, także z łatwością można do nich dotrzeć, zostawić np. słoik zupy, który nam został z poprzedniego dnia – mówi Agnieszka Maciejowicz, dyrektorka Ośrodka Pomocy Społecznej w Swarzędzu.
Produkty można zostawiać i zabierać 7 dni w tygodniu, 24 godziny na dobę. Nadmiarowym jedzeniem warto dzielić się jednak nie tylko od święta, ale również w pozostałe dni w roku. Szacuje się bowiem, że Polacy w ciągu roku marnują niemal pięć milionów ton żywności.
By nie marnować jedzenia, a jednocześnie pomóc innym, można się nim podzieli i to nie tylko w okresie świątecznym.
Przez cały rok można przynosić nadające się do spożycia, dobrze zapakowane i prawidłowo przechowywane potrawy do czterech jadłodajni w Poznaniu prowadzonych przez Caritas:
– ul. Ściegiennego 133; wtorek godz. 10:00-12:00 i 17:30-19:00
– ul. Taczaka 7/16; poniedziałek godz. 16:00-20:00, wtorek godz. 9:00-19:00
– ul. Niegolewskich 23; wtorek godz. 9:00-17:00
– ul. Łąkowa 4; poniedziałek godz.14:00-18:00, wtorek godz. 10:00-12:00 i 14:00-18:00
Można także zostawić jedzenie lub produkty w DobroCzynnej Lodówce przy ul. Półwiejskiej 26 (przy restauracji Pierożek i Kompocik) dostępnej w godzinach 12:00-20:00 lub w czynnej całodobowo Jadłodzielni Wildeckiej – na straganie nr 173 na rynku Wildeckim.
W Poznaniu prężnie działa także grupa na Facebooku „Jedzenie Ci dam, bo mam”, w ramach której można oferować, wymieniać się lub zyskać żywność w ramach walki z marnowaniem jedzenia.