O nietypowym projekcie mówił w Radiu Poznań dr hab. Przemysław Kowalczewski z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Poznańscy naukowcy w ramach swoich badań stworzyli zamienniki mięsa z.. ziemniaków.
Jak podkreślił profesor, w przeciwieństwie do innych, bardziej powszechnych zamienników, produkty z ziemniaka mogą mieć wysokie wartości odżywcze i dobry smak. Wykorzystano trudne w obróbce białko warzywa, a dla zmiany smaku wymieszano jeszcze kilka innych.
Dobrano także odpowiednie kwasy tłuszczowe uwzględniając zalecenia dietetyczne dla klimatu środkowoeuropejskiego. W ten sposób powstały: parówka, burger i gyros z ziemniaka. Zdaniem testujących smak, smakują jak mięso.
W wywiadzie profesor wyjaśnił, że parówka ma formę „hotdogową”. Ma różowy kolor i wygląda jak parówka stosowana do hot dogów.
Naukowcy tworzą obecnie publikacje naukowe na temat wartości zdrowotnych przygotowanych przez siebie produktów. Jednocześnie prowadzone są już rozmowy z firmami, które mogłyby być zainteresowane sprzedażą takich produktów.
Zamienniki mięsa powstały w ramach kilkuletniej pracy naukowców w ramach grantu z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, o wartości półtora miliona złotych.