Mniej soli, mniej tłuszczu, mniej smażenia, a więcej witamin i składników mineralnych – takie posiłki serwowane są w kolejnych poznańskich przedszkolach. W wakacje rozpoczęto montaż pieców konwekcyjno-parowych w placówkach, które są jednym z nowocześniejszych sprzętów w kuchniach żywienia masowego.
Piece łączą działanie tradycyjnego piekarnika z funkcją gotowania na parze, dzięki czemu przygotowywane dania mają mniej tłuszczu i soli, a jednocześnie zachowują więcej witamin i składników mineralnych.
To także oszczędność czasu i pieniędzy, ponieważ urządzenia są bardziej energooszczędne, a funkcja konwekcji przyspiesza proces przygotowywania dań.
Jeszcze do czerwca piece miało około 40 poznańskich przedszkoli, ale w wakacje rozpoczęto montaż urządzeń w kolejnych około 60. W wielu piece już są wykorzystywane, w innych dopiero trwa montowanie, ale niedługo będzie można z nich korzystać.
Z budżetu miejskiego na zakup i montaż urządzeń przeznaczono w tym roku ok. 2 miliony złotych.
autorka: A. Karczewska
fot. UMP