6 października 2024

Jak zabarwić jajka naturalnymi barwnikami, czyli eko pisanki

Farbowanie jajek na Wielkanoc to tradycja, którą wielu z nas przekazuje z pokolenia na pokolenie. Jednym z najpopularniejszych sposobów na uzyskanie pięknych i intensywnych kolorów jest użycie naturalnych składników. W tym artykule przedstawimy kilka sposobów na farbowanie jajek przy użyciu cebuli, kapusty, kurkumy, buraków oraz szpinaku.

Jak zabarwić jajka naturalnymi barwnikami, czyli eko pisanki

 

Farbowanie jajek w cebuli

Farbowanie jajek w łupinach cebuli to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów na uzyskanie bordowego koloru. Łupiny cebuli suszy się przez kilka tygodni, a następnie gotuje wraz z jajkami przez około 10 minut. Ciekawym trikiem jest wyjmowanie jajek z garnka w różnych odstępach czasu, dzięki czemu każde będzie miało inny odcień.

Farbowanie jajek w kapuście

Czerwona kapusta to doskonały naturalny barwnik do uzyskania niebieskiego i fioletowego koloru. Do garnka z pokrojoną kapustą dodajemy trochę soli i gotujemy przez 10 minut. Następnie do wywaru wkładamy jajka i gotujemy przez kolejne 10 minut. Aby uzyskać fioletowe jajka, pozostawiamy je w wywarze z czerwonej kapusty na około 8 godzin.

Farbowanie jajek kurkumą

Kurkuma to doskonały naturalny barwnik, który pozwala uzyskać intensywny, żółty kolor. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kurkumę, sól, ocet oraz jajka i gotujemy przez 10 minut. Po ugotowaniu pozostawiamy jajka w garnku do wystygnięcia lub trzymamy je w wywarze przez kolejne 2 godziny.

Farbowanie jajek burakami

Buraki to kolejny naturalny składnik, który pozwala na uzyskanie intensywnego, czerwonego koloru. Pokrojone w plastry buraki gotujemy razem z jajkami przez 10 minut. Następnie pozostawiamy jajka do wystygnięcia lub trzymamy je w wywarze przez całą noc.

Farbowanie jajek szpinakiem

Do garnka układamy zielone liście szpinaku, zalewamy wodą i gotujemy. Następnie do gotującego się szpinaku dodajemy jajka i gotujemy przez 15 minut. Aby uzyskać intensywny, zielony kolor, pozostawiamy jajka w garnku z szpinakiem przez całą noc.

© 2020 iPolska24

Realizacja