29 marca 2024

Rzeżucha nie tylko na Wielkanoc. Dlaczego warto ją wysiewać i jeść?

Rzeżucha to jedna z najpopularniejszych roślin, której uprawa jest bardzo prosta i nie wymaga specjalnych umiejętności. Może być uprawiana przez cały rok w doniczkach lub w ogrodzie. Rzeżucha jest nie tylko łatwa w uprawie, ale także ma wiele właściwości prozdrowotnych.

Rzeżucha nie tylko na Wielkanoc. Dlaczego warto ją wysiewać i jeść? fot. pixabay

 

Aby wysiać rzeżuchę, należy zakupić nasiona w sklepie ogrodniczym lub supermarkecie. Nasiona można wysiewać przez cały rok, ale najlepiej robić to na wiosnę lub jesienią. Należy umieścić je w doniczce lub pojemniku wypełnionym ziemią, a następnie zalać je wodą i przykryć czymś ciemnym. Po około dwóch dniach, kiedy nasiona wykiełkują, należy zdjąć przykrycie i umieścić doniczkę w miejscu dobrze oświetlonym, ale nie narażonym na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

Rzeżucha jest rośliną, która bardzo szybko rośnie, więc już po kilku dniach od wysiewu można cieszyć się jej smakiem i zapachem. Jest jedną z najzdrowszych roślin, które można uprawiać w domu. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, między innymi pomaga w leczeniu chorób układu trawiennego, działa przeciwzapalnie, łagodzi objawy alergii, a także poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego.

Rzeżucha jest także bardzo smaczna i świetnie nadaje się do spożywania na surowo jako dodatek do kanapek, sałatek lub jako dekoracja na talerzu. Ma intensywny smak i zapach, który dodaje potrawom charakteru i smaku.

Wysiewanie rzeżuchy to prosty i przyjemny sposób na uprawę zdrowej i smacznej rośliny w domu. Można to zrobić przez cały rok, a rzeżucha będzie cieszyła nas swoim smakiem i zapachem w ciągu kilku dni od wysiewu.

 
 
autorka: EM

© 2020 iPolska24

Realizacja