Konkurs „Mała Mobilna Kuchnia Warsztatowa” pozwala organizacjom pozarządowym na uzyskanie dotacji na działania związane z promowaniem racjonalnego gotowania i ograniczenia marnowania żywności. Beneficjenci mogą zakupić przenośne instalacje potrzebne do przygotowywania posiłków w celu organizacji warsztatów kulinarnych. Dzięki temu mogą dotrzeć do społeczności lokalnej w różnych miejscach i edukować mieszkańców w zakresie ekologii i ekonomii żywnościowej.
Uczestnicy warsztatów i pokazów dowiadują się jak wykorzystywać jak największą część warzyw, owoców czy pieczywa, a także jak przygotować ciekawe i urozmaicone posiłki z „resztek” w kuchni.
W ramach tegorocznej edycji konkursu Samorządu Województwa Wielkopolskiego przyznano dofinansowanie w wysokości ponad 157 tysięcy złotych, które trafi do 15 organizacji pozarządowych – wśród nich jest sześć Kół Gospodyń Wiejskich oraz sześć Stowarzyszeń o charakterze pomocowym.
autorka: A. Karczewska