W Międzynarodowym Dniu Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności w szczególny sposób zwraca się uwagę na ten problem oraz możliwości jego ograniczenia. Liczba kampanii i ruchów uświadamiających jest coraz większa, dzięki czemu coraz więcej osób decyduje się zmienić swoje nawyki. Mimo tego, co roku w samej Wielkopolsce marnuje się ok. pół miliona ton żywności.
Samorząd Województwa Wielkopolskiego od ubiegłego roku prowadzi „Program ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”, w ramach którego realizowane są programy wspierające samorządy lokalne i organizacje pozarządowe w walce z marnowaniem jedzenia, a także prowadzone są wydarzenia edukacyjne w tym zakresie. Uczestnicy dowiadują się m.in. dlaczego tak ważne jest racjonalne kupowanie i pełne wykorzystanie produktów spożywczych.
Do tej pory z budżetu samorządu województwa przeznaczono m.in. niemal 400 tysięcy złotych na powstanie Jadłodzielni w regionie, a także ponad 363 tysiące złotych na transport i magazynowanie żywności, którą udało się „uratować” przed zmarnowaniem. Działają także program „Mobilne kuchnie warsztatowe” czy też pokazy kulinarne „gotowanie bez marnowania”.
Obecna sytuacja cenowa w kraju sprawia, że coraz więcej Wielkopolan zaczyna racjonalniej podchodzić do kwestii pełnego wykorzystania produktów i zakupów. To dobry krok, w kierunku dbania o środowisko i budżety domowe.