4 października 2022

Jak ekologicznie i ekonomicznie korzystać z piekarnika?

Piekarnik jest niezbędnym urządzeniem do przygotowania wielu potraw, zarówno na słodko jak i na słono. Znajduje się niemal w każdej kuchni, ale czy na pewno wiesz jak go używać, aby zaoszczędzić czas i pieniądze oraz nie szkodzić środowisku?

Jak ekologicznie i ekonomicznie korzystać z piekarnika?

Kupując piekarnik elektryczny, warto kierować się jego klasą energetyczną – jest to parametr, który określa zużycie prądu przez urządzenie. Mimo wszystko zakup odpowiedniego piekarnika nie obniży kosztów jego użytkowania, gdy nie będziemy wiedzieli jak z niego korzystać.

Poszukaj w instrukcji informacji na temat czasu nagrzewania się piekarnika. Dzięki temu będziesz w stanie nagrzać urządzenie odpowiednio wcześnie i unikniesz w zbyt wczesnego włączania go w celu przygotowania danej potrawy. Jeżeli posiadasz nowy piekarnik, powinien on mieć timer, który poinformuje cię ile potrwa nagrzanie piekarnika.

Przygotowując dania w piekarniku warto korzystać z termoobiegu. Jest to program, który rozprowadza ciepłe powietrze po całym urządzeniu, dzięki czemu nasza potrawa będzie szybciej gotowa.

Bardzo ważne jest, aby nie otwierać piekarnika gdy nie musimy. Powoduje to ulatnianie się gorącego powietrza, spadek temperatury i w konsekwencji urządzenie musi ponownie zużyć energię aby ją wyrównać. Gdy koniecznie musimy sprawdzić, czy nasza potrawa np. się nie przypala to wystarczy spojrzeć przez szybkę, którą warto utrzymywać w czystości.

Jeżeli posiadasz piekarnik, w którym można przygotowywać równolegle dwie potrawy w różnych temperaturach to warto z niego korzystać i odpowiednio planować posiłki. W ten sposób zaoszczędzisz energie elektryczną oraz swój czas.

Chwile przed zakończeniem pieczenia wyłączaj piekarnik. Dzięki temu nie będzie pobierał energii, a temperatura w środku będzie odpowiednia.

 

 

autorka: Z. Biskup