1. Gdy zorientujesz się, że jednak masz za dużo chleba czy bułek w domu możesz je zamrozić po zakupie. Dzięki temu po rozmrożeniu nadal będzie świeży i zdatny do spożycia.
2. Stary chleb czy bułki można wykorzystać do zrobienia klasycznych grzanek lub tostów francuskich. Szczególnie te drugie przywrócą sprężystość zestarzałemu pieczywu, gdy zostanie ono otoczone polewą z jajka z mlekiem,
3. Czerstwe pieczywo można wykorzystać też na słodko do przyrządzenia znanego hiszpańskiego przysmaku, czyli deseru Torrijas. Co to takiego? To słodkie tosty przygotowane ze zeschniętych bułek, które podaje się w mleku z dodatkiem cynamonu, wanilii i skórki pomarańczowej.
4. Sposób naszych babć to klasyka, czyli starcie zeschniętego pieczywa na bułkę tartą.
5. Chcąc być nieco bardziej ambitnym w kuchni można przygotować zupę chlebową. Potrzebne do tego będą również: cebula, czosnek i bulion
6. Chleby wypiekane organicznie, bez dodatków chemii, może być przysmakiem dla koni. Warto spytać okolicznych właścicieli stajni czy nie są zainteresowani takim wykorzystaniem namiaru pieczywa. Musi być ono jednak bardzo suche, aż twarde