Naukowcy z Edith Cowan University zbadali związek między przyjmowaną ilością owoców i warzyw a poziomem stresu u ponad 8600 Australijczyków w wieku od 25 do 91 lat.
Specjaliści zauważyli, że uczestnicy, którzy jedli co najmniej 470 gramów owoców i warzyw dziennie, mieli o 10 procent niższy poziom stresu niż ci, którzy jedli mniej niż 230 gramów.
Warzywa i owoce zawierają ważne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, flawonoidy i karotenoidy, które mogą zmniejszać stany zapalne i stres oksydacyjny, a tym samym poprawiać samopoczucie psychiczne.
Długoterminowy a niekontrolowany stres może prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych, w tym chorób serca, cukrzycy, depresji i lęku. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie co najmniej 400 gramów owoców i warzyw dziennie.
źródło: x-news