Konkurs odbywa się w ramach programu „ograniczenia marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”, realizowanego przez Urząd Marszałkowski. To jego druga edycja, a udział mogą w nim wziąć jednostki samorządu terytorialnego, organizacje pozarządowe i podmioty prowadzące działalność pożytku publicznego. Wśród jednostek samorządowych rozdysponowanych zostanie 150 tysięcy złotych, a w przypadku NGO 75 tysięcy złotych.
Celem działań jest wsparcie inicjatyw Wielkopolan na rzecz ograniczenia marnotrawstwa i strat żywności i kreowaniu prawidłowych postaw w społeczeństwie.
Tworzenie jadłodzielni, czyli miejsc, w których można przekazać lub wymienić się nadwyżkami jedzenia między mieszkańcami pozwala na lepsze gospodarowanie żywnością.
„Maksymalne dofinansowanie w obu konkursach (dla jednostek samorządu terytorialnego oraz NGO) wynosi do 80% wartości całego zadania ale nie więcej niż 25 tys. zł dla pojedynczego projektu. Dzięki Jadłodzielniom zwiększona zostaje świadomość konsumentów oraz mieszkańców gmin, w których od ubiegłego roku funkcjonują takie miejsca” – mówi wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski
Dzięki ubiegłorocznej edycji konkursu udało się stworzyć sześć Jadłodzielni w Wielkopolsce – w Szamotułach, Luboniu, Swarzędzu, Trzciance, Sulmierzycach i Budzyniu. Cieszą się zainteresowaniem ze strony lokalnej społeczności.
Nabór wniosków do konkursu potrwa do drugiego tygodnia marca.
autorka: A. Karczewska