24 kwietnia 2024

Smaczne ciasteczka maślane

Ekologiczne ciastka maślane to organiczna wersja ciastek, które tradycyjnie składają się z masła, mąki i cukru. Jakość użytych składników przesądza o smaku i o tym, czy zasługują na nazwę – zdrowe ciasteczka maślane.

Smaczne ciasteczka maślane

Co to są maślane ciasteczka?

Ciastka maślane z definicji powinny zawierać masło. Z drugiej strony dla wegan ciastka w takiej formie są nieodpowiednie. Ważniejsze wydają się zasady, aby były to ciastka proste w przygotowaniu, kruche i aromatyczne. Jest szeroka oferta zamienników masła, które mogą zastąpić ten tłuszcz w przepisie na ciasteczka maślane.

Ciastka maślane na świecie

Ciasteczka maślane robione w Szkocji to sławne Shortbread. Powstają na bazie maki pszennej i kukurydzianej z dodatkiem rozdrobnionego masła i cukru pudru. Amerykańska wersja ma bogatszy skład, w którym oprócz mąki, cukru i masła znajdują się także: starta na wiórki czekolada i orzechy. W Polsce najbardziej popularny jest przepis na maślane ciasteczka z dodatkiem śmietany. Ciasteczka maślane do kupienia w sklepie organic24.pl pochodzą miedzy innymi z Cukierni Zaniewicz.

Prawdziwe ciasteczka maślane

Taka nazwa widnieje na produkcie firmy Cukierni Zaniewicz,  która oferuje klasyczne kruche i maślane ciasteczka. Pieczone są na mące pszennej z dodatkiem masła, śmietany i jajek. To dla wielu osób wspomnienie dzieciństwa, ponieważ wyglądają i smakują jak ciastka „robione przez maszynkę”. Takie surowe miękkie ciasteczka maślane z wielka pieczołowitością niosło się do upieczenia w piekarni, w piecu chlebowym. Tak upieczone ciastka maślane były kruche, pachnące i smakowały najlepiej.

Ciasteczka maślane z dodatkami

Ekologiczna propozycja firmy Cukiernia Zaniewicz na zdrowe ciastka maślane to ręcznie robione ciastka pszenne z miodem i słonecznikiem. Te słodzone nektarowym wielokwiatowym miodem ciasteczka maślane są chrupiące dzięki dodatkowi śmietanki. Wzbogacenie ciastek pestkami słonecznika podnosi ich wartość odżywczą.

Ciasteczka maślane inaczej

Cukiernia Zaniewicz proponuje owsiane ciasteczka maślane z masłem, ale innego rodzaju. Jest to masło shea czyli olej roślinny z owoców masłosza. Takie inne ciasteczka maślane to ciastka owsiane kwadraty, ciastka owsiane kęski z rodzynkami i żurawiną oraz ciastka owsiane z czekolada. Wszystkie składniki, z których powstają te ciasteczka, pochodzą z rolnictwa ekologicznego o czym świadczy symbol zielonego eko liścia na opakowaniu.

Panettone – wzór na ciasteczka maślane

Tradycyjne włoskie ciasto drożdżowe Panettone to większa forma niż małe miękkie ciasteczka maślane. Pieczone jest z mąki pszennej, masła i cukru. Panettone Consoni ma dodatek rodzynek i kandyzowanych skórek: cytrynowej i  pomarańczowej. Maślany aromat tego ciasta to wzór, który naśladują ciasteczka maślane.

Ciasteczka maślane bezglutenowe

Bezglutenowe ciasteczka maślane do kupienia w sklepie organic24.pl to ciasteczka maślane bezglutenowe i niskobiałkowe firmy Bezgluten. Są upieczone na bazie skrobi kukurydzianej nie zawierają glutenu, jaj ani laktozy. Inną propozycją na zdrowe ciasteczka maślane bezglutenowe są ekologiczne ciastka jogurtowe firmy Gaia Bioalimenti. Są upieczone na bazie mąki ryżowej z dodatkiem jogurtu.

Ciastka maślane – z czym smakują najlepiej?

Podstawowy prosty przepis można modyfikować i otrzymać za każdym razem inne ciasteczka maślane. Często stosowane dodatki w przepisach na ciastka maślane to różne bakalie, kawałki czekolady, wiórki kokosowe, suszona żurawina, jagody goji czy owoce morwy. Zarówno kruche jak i miękkie ciastka maślane doskonale pasują do kawy, herbaty, kakao, mleka czy gorącej czekolady.

© 2020 iPolska24

Realizacja