28 stycznia 2022

Pięć dobrych źródeł białka roślinnego

Warto wiedzieć, że nawet jeśli ćwiczysz, nie musisz zawsze stawiać na mięso! Oto kilka produktów bogatych w białko, które jeść mogą nawet wegetarianie.

Pięć dobrych źródeł białka roślinnego

 

Oto 5 ciekawych źródeł roślinnego białka:

1. Tempeh – ten przysmak ze sfermentowanej soi zawiera 19g białka na 100g

2. Soczewica – zawiera 9g białka na 100g. Dodatkowo ma sporo błonnika

3. Fasola – bogata w białko, odpowiednio przygotowana spokojnie zastąpi mięso w burgerach

4. Orzechy i pestki – mają dużo wartości odżywczych, w tym 20g białka na 100 g

5. Edamame – japoński przysmak dostarcza 11g białka w 100 g

Spróbujcie tempehu, fasoli, z której wyjdą idealne roślinne burgery, czy soczewicy, która jest tania, a sprawdzi się zarówno w zupach, jak i w daniach czy pasztetach. Smacznego!