Wegetariańskie dania pełne słońca

Jedzenie to nie tylko dostarczanie organizmowi składników odżywczych. Samo spożywanie posiłków może przybrać różnorodną formę, a co dopiero, gdy mówimy o daniach, które różnią się między sobą na całej kuli ziemskiej.

Wegetariańskie dania pełne słońca

Co dzień powstają nowe przepisy na przyrządzenie czegoś pysznego do jedzenia, w tym coraz więcej dań wegetariańskich, gdyż z roku na rok przybywa osób wybierających ten sposób żywienia. Popularność tejże kuchni wzrasta niczym kasyna online. Przekonajmy się, jakie smaczne i zdrowe potrawy czekają na nas w wersji wegetariańskiej?

Śniadanie dodające energii

Komponowanie posiłków wegetariańskich, wymaga na początku nieco zachodu i opanowania wartości odżywczych płynących z poszczególnych składników. Jednak robimy to przecież dla swojego dobra i zdrowia. Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Właśnie śniadania wegetariańskie mogą dostarczyć organizmowi najpotrzebniejszych składników na resztę dnia. Mogą być zatem dość obfite, gdyż w trakcie naszych zadań spalimy je całkowicie. Warto zatem wybrać taki wariant, który zaspokoi i głód, jak i nasze podniebienie. Sycącym i lekkim daniem jest frittata z warzywami lub rozsławiona w ostatnimi czasie szakszuka. Bazą obu potraw są jajka, a różnią się pozostałymi warzywnymi składnikami oraz sposobem przygotowania. Nie zapomnijmy przy okazji jajek, o najszybszej i najbardziej lubianej jajecznicy. Inną ciepłą potrawą są rozmaite wersje placuszków, racuchów z dodatkami, jak maliny, truskawki, borówki czy bardziej wytrawnie z dynią lub cukinią. Do tego na śniadanie warto upiec swój domowy chleb na zakwasie, zrobić kolorowe warzywne pasty np. guacamole, z soczewicy, z fasoli, oliwek i suszonych pomidorów, itp. Poza wspomnianymi potrawami, często na talerzach goszczą także wszelkiego rodzaju sałatki z pełnych zbóż, roślin strączkowych, warzyw oraz pestek i nasion. Taką sałatkę można przygotować w większej ilości i podzielić na kilka dni, przez co zyskujemy nieco czasu na inne czynności.

Obiadowe kompozycje z różnych stron świata

Bogactwo oraz różnorodność dań, które powstały na przestrzeni wieków na wszystkich kontynentach, zapiera dech i pobudza nasze kubki smakowe. Są kraje, gdzie kuchnia wegetariańska jest nieodłącznym elementem kultury. Dostępność składników przyczyniła się bowiem w dużej mierze do tego, jakie dania z nich powstawały w danym regionie. W potrawach tych królują świeżość, bogactwo kolorów, witamin oraz słońca, ponieważ każda żywa roślina potrzebuje go do wzrostu. Do wyboru mamy wegetariańskie dania obiadowe kuchni azjatyckiej, a w niej przeróżne warzywne curry, smażone w woku warzywa z makaronem lub ryżem, zupy pachnące tysiącem przypraw oraz rozmaite pierożki, samosy, placuszki. Kolejnym daniem, które może mieć swoje liczne warianty, jest gulasz warzywny, gdzie niezbędne są przyprawy i świeże dodatki, jak szczypior, kolendra czy pietruszka. Równie uniwersalna będzie wegetariańska lasagna lub makarony z warzywnym sosem i dodatkami, jak grzyby, szparagi, cukinia, sery, itp. Wszelkiego rodzaju zapiekanki także znajdą swoich amatorów, gdyż oprócz bukietu smaków zachwycają swym wyglądem, jak np. nicejska ratatouille.

Polskie akcenty wegetariańskie

Jako że w czasach kryzysu czy biedy, nie było dostępnych wielu produktów, gospodynie musiały sobie radzić. Konsekwencją tych wieków czy lat są dania bezmięsne, które sycą i jednocześnie są pyszne. Nasze polskie pierogi z grzybami i kapustą, kaszą i warzywami, z serem czy owocami są znakiem rozpoznawczym i często goszczą na naszych stołach. Poza tym swoje stałe miejsce mają liczne kluski (kopytka, leniwe, kluski śląskie, knedle) oraz zupy warzywne, w tym chłodniki czy wersje owocowe. Wegetariańskie wersje gołąbków z zastosowaniem kaszy i grzybów lub warzyw również mają swoich amatorów, podobnie jak zapiekanki, paszteciki z warzywnym farszem. Każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie, lub przerobi daną potrawę na wersję właściwą dla swojej diety. Nic tak naprawdę nas nie ogranicza, jedynie wyobraźnia.